Slavnostní dezert s křupavým sněhovým korpusem a nadýchanou šlehačkou, zdobený čerstvým ovocem. Ideální pro sladké zakončení vánočního hodování.
80 minut + 120 minut pečení + 12 hod. chlazení
1 Dort
Vegetarian
SUROVINY:
7 vajec
440 g cukru krupice
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 ½ lžíce vanilkového extraktu
½ lžíce citronové šťávy
50 ml vody
125 g brusinek
75 g zrníček granátového jablka
70 ml pomerančového džusu
250 ml smetany ke šlehání 31 % Mlékárna Kunín
250 g mascarpone Galbani
3 snítky čerstvého rozmarýnu
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 90 °C horkovzduch. Plech vyložíme pečicím papírem a nakreslíme na něj dva kruhy o průměru 25 cm a 10 cm pro tvar věnce. V robotu začneme šlehat bílky na střední rychlost. Jakmile se vytvoří pěna, postupně přisypáváme cukr a na nejvyšší rychlost šleháme do tuhých lesklých špiček (asi 12 minut).
Do pevně vyšlehané bílkovocukrové směsi opatrně vmícháme kukuřičný škrob, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Směs přeneseme na plech a vytvarujeme věnec mezi nakreslenými kruhy. Pečeme 2 hodiny při 90 °C, poté troubu vypneme a necháme věnec chladnout v uzavřené troubě, ideálně přes noc.
Svaříme vodu s cukrem, necháme vychladnout a přelijeme přes brusinky. Brusinky necháme přes noc v lednici. Druhý den je obalíme v cukru. Na ovocnou směs svaříme brusinky, granátové jablko, cukr a pomerančový džus, dokud směs nezhoustne. Poté ji lehce rozmixujeme a přecedíme.
Vyšleháme smetanu ke šlehání 31 % Mlékárna Kunín s mascarpone Galbani a vanilkovým extraktem do měkkých špiček. Vmícháme několik lžic ovocné směsi, aby vzniklo jemné mramorování. Krém naneseme na vychladlou pavlovu a ozdobíme brusinkami v cukru, granátovým jablkem a čerstvým rozmarýnem.