36 – 46 ks cukrářských piškotů (dle finální velikosti formy)
1 hrst čerstvé máty
1 hrst jedlých květů
POSTUP:
Tyčovým mixérem rozmixujte 500 g očištěných a na kousky nakrájených jahod, 100 g cukru krupice a šťávu z ½ citronu na hladké pyré. Pyré vložte do rendlíku a za stálého míchání svařte na poloviční množství. Tekutina zhoustne a bude připomínat konzistenci marmeládu. Nechte kompletně vychladnout. Po vychlazení smíchejte pyré se 100 ml jahodového džusu a dejte do větší misky, do které se vejdou cukrářské piškoty.
Do mísy robotu nalijte 400 ml smetany 31%, přidejte 500 g Galbani mascarpone, 1 lžíci moučkového cukru, lžičku vanilkového extraktu a vše pomocí balonové metly vyšlehejte při střední rychlosti do hladkého krému. V další misce vyšlehejte 200 ml smetany s 1 lžící moučkového cukru do měkkých špiček. Vyšlehanou smetanu pomocí stěrky opatrně vmíchejte do prvního vyšlehaného krému. Vznikne tak krásně nadýchaný jemný mascarpone krém.
Cukrářské piškoty postupně namáčejte v jahodové směsi a skládejte na dno servírovací nádoby nebo pekáčku (30 × 20 cm) jeden vedle druhého tak, aby zakrývaly celé dno nádoby.
Na takto připravené piškoty rozetřete polovinu mascarpone krému. Na mascarpone krém vyskládejte další vrstvu namočených piškotů a potřete druhou polovinou mascarpone krému.
Servírovací nádobu překryjte potravinovou fólií a nechte v lednici vychladit nejlépe přes noc. Vychlazené jahodové tiramisu ozdobte zbylými očištěnými a nakrájenými plátky jahod a lístky čerstvé máty a můžete ozdobit jedlými květinami podle sezony, třeba heřmánkem nebo sedmikráskami.