Vánoční dezerty vaší kavárny nebo bistra by měly okouzlit svou atmosférou i chutí. Vyzkoušejte efektní tartaletku.
220 minut
Vegetarian
SUROVINY:
250 g hladké mouky
100 g cukru moučky
2 lžičky perníkového koření
sůl
175 g másla
2 vejce
50 g cukru krupice
50 g lískových ořechů
200 g hořké čokolády
200 g mléčné čokolády
275 ml smetany ke šlehání Kunín 31 %
½ lžičky mleté skořice
7 perníkových vloček
1 lžíce cukrových perliček
7 kuliček klikvy
POSTUP:
V míse smíchejte 250 g mouky, 100 g moučkového cukru, 2 lžičky perníkového koření, špetku soli a na kostičky nakrájených 140 g másla, žloutek a celé vejce. Vše smíchejte na hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odležet v lednici. Formu o průměru 24 cm vymažte 15 g másla.
Odleželé těsto pomocí prstů vytlačte do koláčové formy o průměru 26 cm. Dno dobře propíchejte vidličkou a pečte 15 minut v troubě na 180 °C. Po upečení nechte zcela zchladnout.
V pánvi rozpusťte 50 g cukru. Pak přidejte 20 g másla, 50 g lískových ořechů a špetku soli. Ořechy nechte zkaramelizovat, směs vlijte na plech s pečicím papírem, nechte vychladnout a pak nahrubo nasekejte nožem. V žáruvzdorné misce rozpusťte 200 g hořké a 200 g mléčné čokolády spolu s ½ lžičky mleté skořice. V rendlíku přiveďte k varu 275 ml smetany a postupně ji tyčovým mixérem vmíchejte do čokolády, až se vše spojí na hladký krém. Krém vlijte do upečeného korpusu a nechte v lednici 2 hodiny ztuhnout.
Tartaletku ozdobte ze 2/3 nasekanými oříšky a hotovými perníkovými vločkami. Nakonec posypte třpytivým cukrovým zdobením a klikvou. Přejeme krásné a smetanové Vánoce.